Nyhedsarkiv

142Nyheder 58 Nyt fra...

UngiAarhus SYDs unge øver sig i GIVISME

I forbindelse med Frivillighedsåret har UngiAarhus SYD indgået et samarbejde med Vanebrudspalæet. Grupper af unge fra ungdomsklubber arbejder med GIVISME til et 2-timers møde, hvor de unge inspireres til og arbejder med givende, positiv og vanebrydende adfærd.
Nyhed billede
”UngiAarhus SYD’s ønske er, at unge gennem mødet med Givisme-konceptet inspireres til at være åbne og givende over for andre uden at forvente noget til gengæld og at se frivillighed som noget, alle kan være med til”, fortæller Vice Fritids- og ungdomsskoleleder Rikke Herold.

Thomas VovemoD, en af stifterne af Vanebrudspalæet, har sammen med UngiAarhus SYD sammensat et program, hvor unge inspireres til en ”jeg vil også prøve at give” følelse. Målet er, at unge mærker lysten til at så et lille GIVISME-frø i deres hverdag og gennem konstruktive og positive vanebrud når hen til at turde rent faktisk at gøre det.

I samarbejdet er der lagt vægt på, at de unge til mødet i Vanebrudspalæet oplever accept og anerkendelse for at være den, man er og samtidig får lyst til at indgå i nye, givende venskaber og have fokus på at anerkende det gode ved andre mennesker og det, andre gør. Gennem øvelser og leg inviteres de unge til at lægge deres forestillinger om idealer og forventninger til hinanden fra sig og for en stund øve sig i at have lyst til og turde være åbne for, hvordan vi alle med små bidrag kan hjælpe andre til gladere, nemmere og sjovere liv.

Når de unge ankommer til Vanebrudspalæet, modtages de af Butlerinde Holm, der guider dem ind inden for. På et stort vindue, som viser sig at være en skærm, toner stifterne Thomas VovemoD og Jonas Pindhund frem og byder velkommen og fortæller de unge, at de nu befinder sig i Vanebrudspalæet, som ligger ved siden af en gammel fabrikants fabrik for GIVISME og god kemi: ”Her har vi besluttet os for at gøre en forskel. Foreningen GIVISME har bygget stederne som et bidrag til at gøre Aarhus og verden et endnu bedre sted at være i. Vi har fundet ud af, at man kan hjælpe på mange måder”, fortæller de.

Butlerinde Holm slår så på gong gong’en, og det er tegn til, at de unge skal i gang med deres rejse ind i deres eget GIVISME-univers. Første øvelse på vanebrudsrejsen handler om at træne GIVISME ved at give hinanden komplimenter – alle unge får gaver i form af komplimenter fra andre unge. Butlerinde Holm ansporer de unge til at mærke følelsen og velværet ved at give og modtage uden at gøre noget særligt for det.

De unge kommer også igennem øvelser, hvor de skriver taknemmelighedskort til en ven, et familiemedlem eller en helt anden, der betyder noget for den enkelte. På en GIVISME-skattejagt i de finurlige omgivelser guides de unge rundt i Vanebrudspalæet og ser videoklip på deres telefoner i jagten på forståelsen af, hvad Givisme også kan være.


Safar Sherafzal (billedet) er en af de unge, der har sagt ja til at prøve kræfter med GIVISME. ”Det hele er sådan Upside-Down her i Vanebrudspalæet, og så bliver man inspireret til at gøre noget andet end, man er vant til at gøre. Jeg har fået øjnene op for, at man ikke skal være nej-siger men gøre noget godt for andre – også bare små ting, for så får de lyst til at gøre noget godt for andre også. Jeg tror, at vi er lidt nærrige i vores verden med at give, men nu vil jeg prøve at huske på at gøre noget godt for andre, så de måske får bedre selvværd”, fortæller Safar.

Thomas VovemoD er taknemmelig for, at de i Vanebrudspalæet gennem samarbejdet med UngiAarhus SYD får mulighed for at komme tæt på de helt unge. ”Vi er optaget af at gøre GIVISME til noget, der er naturligt og ægte for vores Aarhusianske med-borgere, og samarbejdet med de unge fra ungdomsklubber i UngiAarhus er et fantastisk eksempel på, at der er lyst og mod til at kigge indad og bryde nogle vaner og ikke mindst at GIVE”, siger Thomas VovemoD.

Mødet mellem UngiAarhus SYD’s unge og Vanebrudspalæet sluttes af med, at de unge lægger dekorerede sten i et ønskesten-bed uden for palæet. Alle de unge har skrevet et vigtigt håb for verden på hver deres sten og GIVER dermed deres ønsker videre til alle, der kommer forbi.

En af de unge, der har været med på en GIVISME rejse, sagde efterfølgende: ”Super sjovt! Det var grænseoverskridende, men jeg lærte også en masse nyt om mig selv, og det fik mig til at se lidt anderledes på nogle ting. Jeg vil helt sikkert anbefale det til andre”.Fakta om Vanebrudspalæet:
Vanebrudspalæet drives af Foreningen GIVISME som et led i et ønske om gøre Aarhus til en førende by i givende, aktivt medborgerskab under devisen: Giv uden at forvente noget igen. Foreningen er stiftet af Jonas ‘Pindhund’ Hallberg og Thomas ‘VovemoD’ Lütken og har pt. 80 frivillige i det såkaldte GIVISME-sjakket.

Ud over at stille det udendørs forsamlingshus ved åen 'Verner Bryders kemiske fabrik' og en mobil scene gratis til rådighed for byens ildsjæle, er GIVISME særlig kendt for 'kultfestivallen' Leftside, hvor intetanende gæster på vej til Northside pludselig opfordres til at springe på en svævebane henover Aarhus å, for her at blive behandlet som rockstjerner med gratis øl, mad, koncerter og krammere.
Vanebrudspalæets sale huser desuden GIVISME's 22 årlige arrangementer i projektet 'Selskab for Varm Velkomst', som i 2017 vandt den landsdækkende 'Fællesskabsprisen'. Projektet har samlet Aarhus' største velkomstkomité nogensinde om at tilbyde de 20.000 aarhusianske tilflyttere en usædvanlig og nærværende velkomst i byen, ved at bringe den nye tilflytter i armene på andre nye og nuværende beboere med samme fritidsinteresser. Selskab for Varm Velkomst har derfor bl.a. et samarbejde med 72 af Aarhus' mest imødekommende foreninger, som står klar til at optage de nye borgere i deres fællesskaber.

'Unge møder GIVISME' er foreningens nyeste GIVISME-aktivitet med ønsket om at styrke de unge til at blive Aarhus’ næste generation af modige, aktive medborgere.

www.givisme.dk / www.vanebrudspalæet.dk.

27-09-2018 MRSB

Forrige 10 Næste 10